Fiska i Bolmen: Allt du behöver veta
Drömmer du om att fånga en rejäl gädda eller kanske din livs första gös? Då är det dags att packa fiskegrejorna och bege dig till Bolmen!
Denna pärla bland svenska insjöar erbjuder inte bara en imponerande yta på 185 kvadratkilometer, utan också ett fiske i världsklass. Med över 300 öar och en mängd olika fiskarter väntar spännande upplevelser runt varje udde.
Vare sig du föredrar att kasta drag efter gädda i grunda vikar, jigga efter gös på djupet, eller meta abborre från en klippa, har Bolmen något för dig.
Bolmens fiskearter
Bolmen erbjuder utmärkta möjligheter för sportfiskare med sina 24 fiskarter. Sjön är känd för sitt goda rovfiske, särskilt efter gädda, gös och abborre. Här är några av de populäraste arterna och tips på hur du kan fånga dem:
- Gädda: Bolmen är känd för sina stora gäddor. Prova med stora skeddrag, jiggar eller jerkbaits för bästa resultat. Trolling med stora wobbler såsom ett Zalt-drag kan också vara mycket effektivt, särskilt för att hitta de riktigt stora exemplaren.
- Gös: För gös är jiggfiske och vertikalfiske visat sig vara mycket effektivt, men även mer finessmetoder som dropshot funkar fint. Testa både gummibeten i naturliga och skrika färger för att se vad som funkar för dagen. Trolling med djupgående wobbler kan även ge fina fångster. Fisket efter gös upplever jag är bäst efter 20:00 på kvällen.
- Abborre: Jag hade personligen goda resultat med dropshot och vanliga spinnare i Bolmen. Under sommaren kan du även prova med ytgående beten nära vassruggar.
- Lax och öring: Även om de är mindre vanliga, kan du prova lyckan med långsmala wobbler eller skeddrag. Trolling med djupgående beten kan också vara effektiva.
Kom ihåg att anpassa dina metoder efter årstid och väderförhållanden för bästa resultat. Experimentera gärna med olika tekniker och beten för att hitta vad som fungerar bäst för dig i Bolmens vatten.
Tips för att hitta bra fiskeplatser i Bolmen
Bolmen har en varierande topografi och mångfald av miljöer. Istället för att fokusera på specifika platser, låt titta på olika typer av områden som erbjuder bäst fiske i denna storslagna sjö.
- Grynnor och grund: Dessa lockar till sig både rovfisk och betesfisk. Leta efter grynnor som stiger upp från djupare vatten för bästa resultat. Det finns exempelvis en del bra ställen 1 km norr om Bolmsöbron.
- Öar och skär: Områdena runt öarna är ofta fiskrika. Undersök särskilt kanterna där djupet förändras snabbt.
- In- och utlopp: Där vattendrag möter Bolmen skapas naturliga samlingsplatser för fisk. Dessa områden är särskilt produktiva under vår och höst.
- Vassbälten: Perfekta gömställen för gädda och abborre. Fiska längs vasskanten och i gluggar för bästa resultat.
- Grunda, vindskyddade vikar: Idealiska platser för abborre och gädda, särskilt under vår och sommar. Det finns exempelvis en del sådana här ställen i norra Bolmen.
- Djupbranter: Där botten snabbt faller av till djupare vatten samlas ofta större fisk. Använd ekolod för att hitta dessa hotspots.
- Strömutsatta uddar: Erbjuder utmärkta möjligheter för spinn- och flugfiske. Fisk samlas ofta här för att jaga föda som förs med strömmen.
- Öppet vatten: De stora ytorna i Bolmen är perfekta för trollingfiske efter gös och gädda.
Kom även ihåg att fiskens rörelsemönster varierar en hel del med årstiderna. Under våren söker sig fisken ofta till grundare, varmare vatten, medan den under högsommaren ofta står djupare.
Ett tips om du vill ha riktigt bra fiske är att anlita en fiskeguide. De känner till sjön som sin egen ficka och kan hjälpa dig hitta de bästa platserna och teknikerna. Det gör att du får nästan garanterat fiske och slipper leta runt på egen hand. Du kan exempelvis kontakta Björns sportfiskeguidning i Bolmen för mer information.
Fiskekort och regler i Bolmen
För att fiska i Bolmen behöver du ett fiskekort. Du kan köpa det på turistbyråer, i fiskebutiker eller på iFiske. Ett dygnskort kostar 180 kr.
Här är de viktigaste reglerna att hålla koll på:
- Du får fånga max 10 gösar per dag.
- Öring måste vara minst 50 cm lång för att få tas upp.
- Gös som tas upp får inte vara längre än 75 cm. Större gösar ska släppas tillbaka.
- All gös under 75 cm ska tas upp. Det är inte tillåtet att släppa tillbaka dem.
- Du får använda max två spön per fiskekort.
- Fiska inte djupare än 10 meter med handredskap.
- Du får inte fiska i Önne å året runt eller i Storån mellan 15 april och 15 juni.
Kom ihåg att alltid ha med dig fiskekortet när du fiskar. Det kan kontrolleras av polis eller fisketillsynsman. Unga upp till 18 år får däremot fiska gratis men de måste följa samma regler. Om du bryter mot reglerna kan du få betala 2000 kr i kontrollavgift.
Något jag tycker är unikt med gösfisket i Bolmen är att all fångad gös under 75 centimeter måste tas upp. Detta beror på att återutsatt gös ofta inte överlever när de fångas på större djup.
Vanliga frågor om fiske i Bolmen
Behöver jag fiskekort för att fiska i Bolmen?
Ja, fiskekort krävs för att fiska i Bolmen. Undantaget är ungdomar upp till 18 år som fiskar gratis, men de måste följa samma regler som kortköpare.
Vilka är de vanligaste fiskarterna i Bolmen?
De mest populära arterna är gädda, gös och abborre. Du kan även fånga lake, ål och med lite tur även lax och öring.
Finns det några speciella regler för gösfiske i Bolmen?
Ja, all fångad gös under 75 centimeter måste tas upp och får inte återutsättas. Det finns också en fångstbegränsning på 10 gösar per kort och dag.
Kan man hyra båt för fiske på Bolmen?
Ja, det finns flera möjligheter att hyra båt för fiske på Bolmen. Här är några alternativ:
- Liljenäs Natur & Fritid: Beläget vid Liljenäs Gård i Forsheda (Norra Bolmen). De erbjuder både boende och båtuthyrning och kan nås på 070-691 90 43.
- Björns sportfiskeguidning: Förutom guidade turer kan Björn också hjälpa till med båtuthyrning. Kontakta honom på 070-679 81 92 för mer information.
- Bolmens Camping: Här kan du både bo och hyra båt för ditt fiske. Ring +46 76 027 4280 för att boka eller få mer information.
Var kan man hitta djupkarta för Bolmen?
För fiskare som vill maximera sina chanser i Bolmen är en djupkarta ett ovärderligt verktyg. En detaljerad karta finns tillgänglig på Bolmens Fiskevårdsområdesförenings webbplats (https://bk-oden.se/62071946).
För den teknikintresserade fiskaren erbjuder Deeper-appen ett modernt alternativ med realtidsuppdateringar om djup och bottenstruktur, särskilt användbart vid fiske från båt.