Fiska på Lurön: Bästa platserna och tips
Har du någonsin undrat var du kan hitta den perfekta platsen för både friluftsliv och sportfiske? Då kan Lurön i Vänern vara svaret.
Under sommarmånaderna lockar Lurön ofta vandrare och friluftsfolk som vill njuta av den fina naturen på ön, men jag tycker att man inte ska glömma att ta med fiskespöt.
I denna artikel tar vi en närmare titt på vad Lurön har att erbjuda när det gäller fiske.
Bästa fiskeplatserna på Lurön
När vi fiskade på Lurön upptäckte vi några verkligt fantastiska platser. Utan tvekan var det bästa stället för fiske från land ute på Lilla Korsön, en liten halvö som ligger på den nordvästra delen av ön.
Här hade vi fantastiskt fiske efter gädda, med många napp och landade fiskar mellan 1-2 kg. Bästa betet upplevde vi var större gäddjiggar, men vi fick också en del napp på skeddrag och chatterbaits. Nedan ser du en bild på var Lilla Korsön befinner sig på Lurön (längst upp till vänster).
Vi provade även fiskelyckan vid Stenstaka vandrarhem, där de har flera bryggor. Här nappade det också riktigt bra på abborre, speciellt med jiggfiske och dropshot. Förutom abborrar fick vi även en större brax på dropshot, vilket var en rolig bonus.
Det fanns också delar av ön som vi upplevde var mer svårfiskade. Till exempel, kring naturhamnen Bösshamn, som vi initialt trodde skulle vara bra, men där vattnet var relativt grunt och vi fick endast ett litet hugg där. Annars var det stendött i det området.
Sammantaget upplevde vi att den västra sidan av Lurön var bäst för fiske. Denna sida erbjuder lite djupare partier, vilket troligen bidrog till bättre fångster.
Vilka fiskar kan man fånga på Lurön?
Under vår helg på Lurön fångade vi framförallt gädda och abborre, men även brax och mört.
Gäddorna var särskilt talrika på Lilla Korsön, medan abborrarna nappade bra vid bryggorna vid Stenstaka vandrarhem. Brax och mört fick vi också upp under helgen när vi vid ett tillfälle testade att meta med majs.
Enligt fiskeappen Fishbrain ska det även gå att fånga både lax och större öring runt Lurö skärgård. Men dessa arter är dock svåra att fånga från land.
Om man däremot har tillgång till båt öppnar sig helt andra möjligheter, exempelvis genom trolling, som är en vanlig fiskemetod för lax och öring.
Vilket fiskebetyg får Lurön?
Jag ger Lurön ett betyg på 4 av 5. Men om vi inte hade hittat Korsön, skulle betyget ha landat på 2 av 5. Många delar av Lurön var svårfiskade från land utan vadare, men Korsön var riktigt bra och höjde verkligen upplevelsen.
Förutom fisket erbjuder Lurön fantastisk natur och vandringsmöjligheter, vilket gör det möjligt att kombinera fisketuren med andra aktiviteter.
Något jag verkligen uppskattar med ön är de många fina fikaplatserna, där man kan njuta av en paus i en vacker miljö. Djurlivet verkar också vara väldigt rikt och vi såg mycket spår efter bäver, älg och rådjur på ön.
Dessutom var Stenstaka vandrarhem väldigt trevligt. Det var vårt läger under helgen och vi åt en riktigt god middag där som tillagades av Håkan och Angelica som driver stället.