fiska i vättern

Fiska i Vättern: Allt du behöver veta

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin fiskat i Vättern? Det är Sveriges andra största insjö, känd för sitt klara vatten och spännande fiske.

I Vättern kan du fånga fiskar som röding och gädda. Och det finns något för alla, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren sportfiskare.

I denna artikel kommer vi att titta på de bästa fiskeplatserna i Vättern, lära oss om de fiskar du kan fånga, och ta reda på mer om populära fiskemetoder som trolling.

Populära fiskeplatser i Vättern

Vättern erbjuder en mångfald av fiskeplatser som lockar allt från den ivrige nybörjaren till den erfarna sportfiskaren. Här är några av de platser som du inte vill missa:

  • Hjo och Visingsö: Klassiska fiskeplatser som lockar både nybörjare och erfarna fiskare. Perfekt för familjen och året runt fiske.
  • Karlsborg och Motala: Här finns en rik mångfald av arter som gädda och abborre. Utforska området och upplev fiske som ett äkta äventyr.
  • Hamnen i Jönköping: Jönköping bjuder på streetfiske mitt i staden. Här kan du fånga arter som sik och gädda ett stenkast från stadens puls.
  • Andra små orter och vikar: platser som Bankeryd eller Västanå erbjuder en lugn och unik fiskeupplevelse. Ett eget litet paradis för den som söker ro.

För dig som söker efter ett ovanligt och roligt fiske borde du också kolla in norr om Granvik (västra sidan) och mellan Hästholmen och Ödeshög (östra sidan). Dessa platser är nämligen rena guldgruvan för laxfiske, och ett måste för den som vill uppleva spänningen i att fånga lax från land.

Om du vill fiska lax i Vättern kan du läsa mer här: Fiska lax från land i Vättern.

Fiskarter som man kan fånga i Vättern

Vättern är hem för en mängd olika fiskarter, vilket gör den till en destination för alla typer av fiskare. Här är en översikt över några av de mest spännande arterna:

  • Röding: En utmanande fångst som trivs i Vätterns djuphålor och kallare vatten. Testa gärna trolling med djupriggar med små skeddrag och wobblers, eller vertikalfiske med pirk för bästa chans att fånga denna fisk.
  • Sik: Denna silverfärgade fisk trivs bra i klart vatten, och vår och höst är de bästa tiderna att fiska sik. Prova trolling eller flugfiske för att fånga denna art.
  • Gädda: Finns i alla delar av Vättern och går också att hitta i stora storlekar i denna sjön. Använd större beten som jerkbaits och gummibeten för att fånga denna rovfisk.
  • Abborre: En favorit bland sportfiskare som ofta hittas nära vegetation och steniga bottnar. För att fånga abborren är UL-spön tillsammans med små beten att föredra.
  • Harr: Denna fisk trivs i kallare vatten, och våren, speciellt under leken, är den bästa tiden att fiska harr. Flugfiske eller små spinnare kan vara mycket effektiva metoder.
  • Lax: För dem som söker spänningen i att fånga lax finns specifika områden som norr om Granvik. Kraftiga spön och lämpliga beten, såsom kastflugor är nyckeln till att fånga denna ståtliga fisk.
  • Gös: Gösen trivs bäst i Vätterns djupa hål och övergångszoner. Jiggfiske och trolling är metoder att prova för den som vill ta sig an denna gåta.
Öring trolling

Trolling på Vättern

Trolling är en populär och effektiv metod på Vättern som används huvudsakligen för att fånga öring, lax och den berömda Vätternrödingen.

Fiske efter lax och öring är normalt möjligt året runt, men oktober till maj är den bästa perioden. Rödingfisket, å andra sidan, brukar vara bra året runt.

Trolling innebär att man drar beten eller drag efter en båt. Många spön används ofta samtidigt som fästs i spöhållare för att maximera chanserna att fånga fisk.

Till fiske på djupet används djupriggar, som tillåter att beten och drag kan kontrolleras på specifika djup. För ytfiske sker detta via planerboards som håller linorna ute från båten och på rätt djup.

Vissa av de bästa platserna för trolling inkluderar områdena runt Visingsö och djupare vattensträckor där de större fiskarna ofta håller hus.

Fiskeregler i Vättern

För att få fiska i Vättern behöver du inget fiskekort, utan du är fri att utforska dess vatten från både stranden och båt. Fiskemetoderna som du kan använda är också många – du kan välja mellan att meta, pimpla eller spinnfiska.

Men kom ihåg att vara rädd om fisken! Om du råkar fånga en som är under det fastställda minimimåttet, se till att släppa tillbaka den omedelbart. Det är inte bara en del av reglerna, utan också ett sätt att bevara Vätterns unika ekosystem.

Minimimåttet för olika arter är följande:

  • Harr: 35 cm
  • Öring: 50 cm
  • Röding: 50 cm
  • Gös: 45 cm
  • Lax: 60 cm

Dessutom finns det en daglig begränsning av fiske. Du får fånga upp till tre fiskar av arterna röding, öring eller lax per dag.

Bland dessa tre, får högst två vara rödingar. Detta hjälper till att säkerställa att fiskbestånden förblir hälsosamma och att alla har en chans att njuta av fisket på Vättern.

Förutom de grundläggande reglerna för sportfiske på Vättern finns det även specifika regler för trolling. Tre av de viktigaste begränsningar att förstå och följa är:

  • Antal beten: Du får använda högst 10 beten samtidigt när du fiskar från en båt.
  • Platsbegränsningar: Trolling är tillåtet på allmänt vatten samt på enskilt vatten utanför öppen strand, men inte i vissa skyddade områden.
  • Förbud mot nät: Det är inte tillåtet att vittja nät under en trolling- eller fisketur.

Vanliga frågor om fiske i Vättern

Behöver jag ett fiskekort för att fiska i Vättern?

Nej, du behöver inte ett fiskekort för att fiska i Vättern. Du är fri att fiska från stranden eller båten med de metoder som är tillåtna.

Vilka fiskemetoder är tillåtna i Vättern?

Du kan meta, pimpla, spinnfiska, haspelfiska och flugfiska i Vättern. Trolling och dragrodd är också tillåtna med vissa begränsningar. Exempelvis får du maximalt fiska med 10 spön.

Vad är minimimåtten för fisk i Vättern?

Det finns specifika minimimått för olika fiskarter, såsom harr 35 cm, öring 50 cm, gös 45 cm, och lax 60 cm.

Är trolling tillåtet i Vättern?

Ja, trolling är tillåtet på allmänt vatten och på enskilt vatten utanför öppen strand, men det finns specifika regler att följa.

När får jag fiska efter kräftor i Vättern?

Kräftfiske får bedrivas på allmänt vatten under helger från den andra fredagen i augusti till den andra söndagen i september, med vissa regler gällande redskap och utmärkning.


Du kanske också gillar