Flugfiske för nybörjare - Så börjar du fiska med fluga
Flugfiske kan se svårt ut, men det behöver inte vara det. Med lite övning och tålamod kommer även du kunna fånga din första fisk med fluga. Men innan du börjar flugfiska behöver du först och främst rätt utrustning.
Så vad behöver man för att börja med flugfiske? I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att komma igång och ge dig några tips och tricks för att lyckas med denna fiskemetod.
Hur fiskar man med fluga?
Flugfiske är en spännande och utmanande fiskeform som skiljer sig från andra metoder såsom spinnfiske. Istället för att använda ett drag eller en betesfisk för att kasta ut, så använder man en lätt fluga som kastas ut med hjälp av en specialteknik och flugfiskelina.
När man flugfiskar i strömmande vatten så behöver man också tänka på vattnets rörelser. Fisken tenderar att vänta på sitt byte som kommer flytande uppströms, så därför ska du placera flugan ovanför fisken och låta den driva nedströms.
En annan viktig faktor att tänka på är kasttekniken. Flugfiskare använder sig ofta av en kastteknik, där man kontrollerar flugan i luften och luftkastar fram och tillbaka för att få flugan att landa på den önskade platsen.
För att kunna genomföra denna typen av luftkast så använder man sig även en speciell sorts av flugfiskelina. Det finns också många olika typer av flugfiskelinor, men som nybörjare är det bäst att börja med en lina med kort klump som ger enkla och långa kast för nybörjaren.
Det är också viktigt att välja rätt utrustning för att få ut det mesta av flugfisket. När du flugfiskar behöver du som tidigare sagt en speciell flugfiskelina, såväl som ett flugfiskespö och rulle.
Vilka fiskar kan man fånga med fluga?
Det är vanligtvis ädelfiskar som lax, regnbåge och öring som lockar de flesta flugfiskare. Dessa fiskar är alla särskilt kända för att bita på flugor.
Men i teorin så kan man faktiskt fånga alla typer av fiskar med flugor, från gädda och abborre till karp och brax. Det enda du behöver göra för att fånga olika typer av fiskar är att välja olika typer av flugor.
Torrflugor är exempelvis en av de vanligaste flugtyperna och används ofta när man vill imitera insekter som landat på ytan eller som kläcks på vattnet, och dessa är perfekta för öring- och laxfiske.
Medan gäddflugan tenderar att vara stor och färgglad. De brukar också försöka imiterar bytesfiskar som mört.
Utrustning för flugfiske
När du börjar med flugfiske så behöver du först och främst en grundläggande förståelse över viktsystemet för linan, där klass 3-12 används för att ange linans vikt.
Vanligtvis brukar man välja olika linavikter beroende på var du fiskar och vilken fisk som du är ute efter, men om du inte känner för att lägga så mycket energi på att lära dig viktsystemet så kan du också köpa ett färdigt flugfiskepaket.
Nedan går vi igenom utrustning som du behöver för att börja med flugfiske.
Spö för flugfiske
Det finns massor av olika varianter av spön för flugfiske som varierar beroende på vilken fisk som du är ute efter.
För nybörjare så brukar man rekommendera ett enhandsspö i klass 5/6, vilket är ett spö som är ungefär 9 fot (2,7 meter) långt. Detta kommer vara ett bra allroundspö som lämpar sig för fiske i sjöar och älvar efter havsöring, öring och mindre lax.
Om du istället skulle vilja fiske mer grövre arter såsom större lax eller gädda kommer du behöva ett grövre spö i klass 9-10. Medan om du vill fiska i bäckar eller åar efter harr eller öring så brukar man rekommendera ett spö i klass 3-5.
För de mindre klasserna så brukar i princip alla spön vara enhandsspön, medan för tyngre klasser så finns även tvåhandsspön som ger dig möjlighet att hantera större flugor och tyngre linor.
Rulle för flugfiske
Din fiskerulle är en viktig del av utrustningen som skiljer sig en hel del från andra typer av rullar. Detta beror nämligen på att man inte kastar med en flugfiskerulle och därför skiljer sig den i konstruktionen.
Rullen för flugfiske används endast för att drilla med fisken, och den består av ett stativ, en spole, en vevknopp och ett bromssystem.
Det brukar också gå att vända på spolen på flugfiskerullar, vilket gör att de kan anpassas beroende på om du är höger- eller vänsterhänt.
Det finns också olika typer av storlekar på flugfiskerullar och du ska alltid välja en rulle som matchar viktklassen på resten av utrustningen.
Lina för flugfiske
Precis som för spön och flugfiskerullar så finns även fluglinor i många olika varianter, men den vanligaste typen är WF-linan, även kallade för ”klumplinor”.
Klumplinor är smalare i ena änden och har en tjockare del, eller ”klump”, i andra änden, vilket hjälper dig att få fart på linan i luftkastet.
Beroende på vad och var du ska fiska finns det flytande eller sjunkande linor att välja mellan. Flytlinor används för flugor som ska fiskas på eller nära ytan, medan sjunklinor används för att få flugor som ska gå närmare botten.
Det finns också intermediate-linor som kan beskrivas som ett mellanting mellan flyt- och sjunklina.
Det som skiljer flugfiskelina från annan lina är också att själva fluglinan är relativt kort, och du använder istället en så kallad backinglina längst in på rullen.
Längst ut på fluglinan har du också en tafs, som du knyter fast flugan med. Tafsen är dessutom i många fall taperad, vilket betyder att den blir tunnare ju längre ut mot spetsen man kommer, vilket underlättar kastandet.
Olika typer av flugor
Det finns ett stort antal olika flugor att välja mellan, beroende på vilken typ av fisk som du är ute efter och vad som passar bäst för tillfället.
Nedan går vi igenom några av de olika flugtyperna:
- Torrflugor: Detta är en av de vanligaste flugtyperna som används för att imitera insekter som landat på ytan. Torrflugor är perfekta för öring- och laxfiske.
- Våtflugor: Detta är en annan vanlig flugtyp. Dessa flugor sjunker i vattnet och används ofta när man vill imitera mindre insekter som landat eller simmar i vattnet.
- Streamer: Detta är en flugtyp som försöker imiterar skadad småfisk eller till och med räkor och krabbor. Dessa flugor används ofta när man fiskar efter större fiskar som öring.
- Nymfer: Detta är en annan flugtyp som imiterar larver av vatteninsekter och andra smådjur som lever i vattnet. Dessa flugor används ofta när man fiskar i strömmande vatten.
- Tubflugor: Detta är en annan flugtyp som brukas användas för att fiska efter stora fiskar som lax och havsöring.
- Popper: Detta är en flugtyp som flyter på vattnet och används ofta när man fiskar efter gädda och abborre. När man drar poppern i vattnet skapar den små bubblor och ljud som brukar locka till sig våldsamma hugg.
- Gäddflugor: Detta är stora och färgglada flugor som försöker imiterar bytesfiskar. Om du fiskar efter gädda behöver du även tänka på att ha en bitsäker tafs för att förhindra att gädda biter sönder linan.
Tips och saker att tänka på vid flugfiske
Flugfiske kan vara en fantastisk upplevelse, men det kräver också en viss teknik och förberedelse.
Här kommer fem tips och saker att tänka på för att få ut det mesta av ditt flugfiske:
- Börja kastträna utan fluga: Att behärska kasttekniken är en viktig del av flugfisket. Innan du börjar fiska med fluga är det därför en bra idé att öva kasttekniken på en gräsplätt utan fluga för att lära dig rätt teknik.
- Använd rätt utrustning: Att ha rätt utrustning är en nyckel till framgångsrikt flugfiske. Det innebär inte nödvändigtvis att köpa den dyraste utrustningen, utan utrustning som passar för det flugfiske du ska göra.
- Var uppmärksam på vädret: Vädret kan ha en stor inverkan på ditt flugfiske. Om det blåser väldigt mycket brukar det vara bäst att skippa flugfisket under den dagen.
- Smyg och undvik att skrämma fisken: Om du fiskar i mindre åar och vattendrag behöver du tänka på att hålla sig tyst och undvika att skrämma fisken när du närmar dig vattnet.
- Var tålmodig: Flugfiske kan vara en tålmodighetsprövning, och det är inte alltid man får napp direkt. Var tålmodig och njut av själva fisket istället för att bara fokusera på att fånga nästa fisk.