jiggar

Guide till Jiggfiske - Från utrustning till tekniker

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin hört talas om jiggfiske? Det är fiskemetoden som har tagit svenska fiskare med storm. Och det är inte konstigt att förstå varför.

Eftersom jiggfiske är en så anpassningsbar fiskemetod, så kan den användas för att fånga en mängd olika fiskarter. Med jigg kan du fånga insjöarter som abborre, gädda och gös, till havsfiskar som torsk, bleka och havsabborre.

Men hur kommer man igång med jiggfiske? Detta är frågan som vi kommer att besvara i denna artikel. Vi kommer att gå igenom allt från fiskeutrustning och beten till olika fiskemetoder.

Jiggfiske - Vad är det och hur fungerar det?

Jiggfiske är en fiskemetod som går ut på att använda en speciell typ av bete, kallat jigg, för att imitera rörelsemönster och beteende hos naturliga bytesdjur i vattnet, såsom småfisk, kräftdjur och maskar.

En jigg är ett mjukt, ofta färgglatt bete, tillverkat av silikon eller gummi, som fästs på ett jigghuvud av bly eller annat tungt material.

Jigghuvudet har en krok som man sätter igenom jiggen, och kombinationen av jiggen och jigghuvudet skapar ett bete som kan manipuleras och presenteras på många olika sätt för att locka fisken till hugg.

Rörelsemönstret och presentationen av jiggen är också en del av nyckeln till framgångsrikt jiggfiske. Genom att kasta ut jiggen och sedan låta den sjunka mot botten, kan man genom att rycka och veva in på olika sätt skapa en livlig rörelse som väcker fiskarnas intresse.

Det gäller dock att hitta rätt balans mellan snabba och långsamma rörelser samt att variera djupet där jiggen presenteras, eftersom detta kommer att maximera chanserna att locka till sig rovfiskar.

I svenska vatten är jiggfiske särskilt effektivt för att fånga fiskarter som abborre, gädda och gös.

Abborren är känd för att vara en nyfiken fisk som ofta attraheras av jiggar i olika starka färger och mindre former. Medan gäddan, som är en kraftfull rovfisk, ofta kan lockas mer av lite aggressiva och snabba rörelser.

Gösen, å andra sidan, är en mer försiktig rovfisk som vanligtvis föredrar mer diskreta presentationer av jiggen, och gärna i närheten av botten.

gös fångad på jigg

Vilken fiskeutrustning behövs för jiggfiske?

För att komma igång med jiggfiske behöver du grundläggande utrustning bestående av ett fiskespö, en rulle och fiskelina, samt jigghuvuden och jiggar.

När det gäller spön för jiggfiske rekommenderas det att använda ett något styvare spö för att uppnå bättre kontakt med jiggen. Ett fiskespö med snabb aktion och en känslig spets hjälper dig att känna även de minsta rörelserna och huggen, vilket är viktigt för att kunna kroka fisken när den nappar.

Längden på spöt kan variera beroende på personliga preferenser och fiskesituation.

Valet av rulle beror på spöt och dina personliga preferenser, och både haspelrullar eller multirullar går utmärkt att använda för jiggfiske. Rullen ska dock vara smidig och ha en jämn bromsfunktion.

När det kommer till linor är det viktigt att välja en lina som ger bästa möjliga känsla och kontakt med jiggen. Flätlina är ofta att rekommendera för jiggfiske på grund av dess styvhet och minimala töjning.

Flätlinan ger en direkt och känslig kontakt med jiggen och gör att du lättare känner huggen. Flätlinor finns i olika tjocklekar och styrkor, så välj en som passar den fiskart och storlek du siktar på.

Olika typer av jigghuvuden

Jigghuvuden och jiggar är själva hjärtat av jiggfiske. Jigghuvuden finns i olika vikter, former och med olika krokar, så att du kan anpassa dem efter djupet och det rörelsemönster som du vill åstadkomma.

En tumregel är att välja lättare jigghuvuden för grunt vatten och tyngre jigghuvuden för djupare vatten. Normalt sätt tycker dock jag att ett jigghuvud på 7-10g fungerar bra för de flesta situationer.

Annars kan du också följa dessa rekommendationer för att matcha vikten för rätt fiskedjup:

  • 5g för 1-3 meter
  • 7,5g för 2-4 meter
  • 10g för 3-4,5 meter
  • 12,5g för 3-5 meter
jigghuvuden

Det kan även vara smart att experimentera med olika former av jigghuvuden, såsom runda, droppformade och pilformade, för att hitta den optimala kombinationen för din specifika fiskesituation.

Olika typer av jiggar

Jiggar kommer i en mängd olika färger, former och storlekar, vilket ger dig möjlighet att experimentera och hitta den perfekta kombinationen för att locka fisken till hugg.

Vertikaljiggar är exempelvis långsträckta och smala, och de är perfekta för att fiska direkt under båten och på större djup, efter exempelvis gös.

Medan curly tail jiggar har en spiralformad stjärt som ger en lockande rörelse vid långsammare fiske. Dessa brukar också fungera väldigt bra för abborrfiske.

Shadjiggar är en annan typ av jiggar som har en mer realistisk form och rörelse som brukar fungera bra i många situationer. De finns också i olika storlekar och passar för många olika fiskarter.

För abborrfiske så brukar mindre och färgglada jiggar kombinerade med lättare jigghuvuden vara effektiva, medan gäddfiske kan gynnas av större jiggar som fiskas med något mer aggressiva rörelser.

För gösfiske är en diskret presentation med en naturligt färgad jigg och ett jigghuvud som håller den nära botten ofta det bästa alternativet.

Vanligtvis så kan man också behöva testa lite olika färger, former och storlekar tills man hittar den kombination som fungerar bäst för dagen beroende på fiskart och andra förhållanden.

Olika typer av jiggtekniker

Att behärska olika jiggtekniker är avgörande för att bli framgångsrik i jiggfisket. Det finns nämligen många olika metoder såsom vanligt jiggfiske, dropshots och texas riggar som du kan variera mellan för att hitta det som funkar bäst.

Vanligt jiggfiske

Horisontellt jiggfiske innebär att kasta ut jiggen och sedan låta den sjunka till önskat djup innan du börjar veva in den.

Med denna teknik är det möjligt att täcka stora områden och fiska över grund eller längs med vegetation och strukturer. Här kan du använda både lättare och tyngre jiggar beroende på djup och rörelsemönster som du vill uppnå.

Vertikalt jiggfiske

Vertikalt jiggfiske innebär att du fiskar direkt under båten, med jiggen fiskad i en mer eller mindre lodrät position.

Den här tekniken är särskilt effektiv för att fiska på djupare vatten och i närheten av strukturer där fisken gömmer sig.

Genom att använda en tyngre jigg och låta den sjunka till önskat djup kan du sedan rycka spöet uppåt och låta jiggen falla fritt, vilket skapar en lockande rörelse för fisken.

Dropshots och Texas rigg

Dropshot och Texas rigg är två andra tekniker där man använder sig av jiggar på ett lite annorlunda sätt.

I dropshot-riggar används en särskild viktförankring längst ner på linan med jiggen fäst på en kortare avstånd ovanför, vilket gör att jiggen hänger fritt i vattnet och kan röra sig mer naturligt.

Dropshotfiske kan vara särskilt effektivt för abborre i kallare vatten, såsom tidigt på våren eller sent på hösten, då fisken är mer passiv och befinner sig nära botten.

Texas rigg innebär att jiggen riggas "weedless", det vill säga med kroken gömd inuti jiggen, vilket gör det möjligt att fiska bland tät vegetation och andra hinder utan att fastna.


Du kanske också gillar