Fiska Gös - Den ultimata guiden för gösfiske
Gösen är en skicklig jägare som trivs bäst i djupa vattendrag. Den är mest aktiv under skymning och gryning, när den kommer fram från sina gömställe för att använda sin överlägsna syn och snabbhet för att överraska och fånga bytesfiskar såsom mört och löja.
I den här artikeln kommer vi att utforska olika tekniker och andra tips som du kan använda dig av för att bli framgångsrik i gösfisket.
Utrustning för gösfiske
Att vara väl förberedd med rätt utrustning är en nyckelfaktor för framgångsrikt gösfiske.
Det är viktigt att ha en genomtänkt uppsättning av spö, rulle, linor, tafsar och beten för att hjälpa dig att maximera dina chanser att fånga den eftertraktade gösen.
Spön och rullar
När det gäller spön är det viktigt att välja rätt typ för det fiske du tänker utföra. För spinnfiske rekommenderas lättare spinnspön med en längd på 7-9 fot och en kastvikt på 10-30 gram.
Medan för vertikalfiske så kan man behöva lite styvare vertikalfiskespö för gösfisket. Dessa spön brukar också vara något kortare och ha en något högre kastvikt upp till 50 gram.
Rullen bör också anpassas för det spö du har valt och vara av god kvalitet. En haspelrulle fungerar utmärkt för både lättare och tyngre spinnspön, och är också det vanligaste vid gösfiske.
Det går dock självklart också att använda sig av en multirulle om man föredrar det.
Linor och tafsar
För gösfiske används ofta flätad lina på grund av dess låga elasticitet och höga känslighet, vilket gör att du lättare känna av napp och göra mothugg.
Nylonlina kan också användas, men är mer elastisk och har lägre känslighet, vilket kan göra det svårare att kroka gösen. Men om du föredrar nylon bör du välja en med en styrka på 4,5-13,5 kg.
Tafsar är också viktigt viktigt när man fiskar gös, och där är en tafs av fluorocarbon det populäraste valet. Detta är på grund av dess låga synlighet i vatten och höga slitstyrka. En tafslängd på omkring 30-40 cm fungerar bra för de flesta situationer.
Det går också utmärkt att använda sig av ståltafsar för eventuella gäddattacker. På så sätt tappar så tappar du inte betet om en gädda skulle nappa på betet.
Beten och drag
Det finns en mängd olika beten som går att använda för att fiska gös, och de överlägset mest populära är olika wobblers och jigga.
Wobblers och jiggar
En viktig del av gösfiskaren arsenal är en variation av beten, och de tre mest populära typerna av beten för gösfiske är wobblers, jiggar och skeddrag.
Wobblers är hårda beten som simmar med en vickande rörelse när de dras genom vattnet, vilket imiterar en skadad fisk och lockar rovdjursfiskar som gösen.
Några populära göswobblers som du borde titta närmare på är Bomber, Nils Master, Cotton Cordell och Rapala Original.
Jiggar är också utmärkta beten för gös och de används med en ryckande rörelse som simulerar en betesfisk och kan vara mycket effektiva när gösen är aktiv och på jakt.
Vid jiggfiske efter gös så bör jiggen ha en läng på ca 10-15 cm och jiggskallen bör ha krokstorleken 3/0-6/0 och en vikt på 7-25g beroende på hur snabbt du vill jiggen ska sjunka.
Färgval och storlek
När det gäller färgval och storlek på beten och drag är det viktigt att anpassa dessa efter de rådande förhållandena och gösens naturliga föda.
Generellt sett så brukar gösen föredra mörka färger som svart, brun och mörkgrön, men den kan också lockas av silver- och guldtoner samt mer skrikiga färger som orange, rött och gult.
Vilken färg som gösen föredrar på betena kan dock variera en hel del beroende på fiskedag och sjö. Att experimentation är nyckeln, och det är rekommenderat att prova olika färger och storlekar.
Olika fisketekniker för gös
Gösfisket erbjuder en mängd olika tekniker och metoder som kan anpassas efter dina egna preferenser och de rådande förhållandena.
Nedan går vi igenom fyra populära fisketekniker för att fiska efter gös: vertikalfiske, spinnfiske, gösmete och trolling.
Vertikalfiske
Vertikalfiske är en effektiv och vanlig fisketeknik för att fånga gös som befinner sig på djupt vatten, särskilt i närheten av strukturer som åsar, vrak eller växtbäddar.
För att utföra vertikalfiske behöver du framförallt en båt och ett bra ekolod för att kunna lokalisera gösen.
När du hittat fisken så positionerar du båten över dem och låter ditt bete eller jigg sjunka rakt ner i vattnet. Med hjälp av ditt spö lyfter och sänker du sedan betet för att locka gösen att hugga.
Vertikalfiske brukar speciellt vara effektivt under maj-juni när gösen har sin lekperiod. Då försvarar gösen den lagda rommen och hugger snabbt och aggressivt på en bottenfiskad jigg.
Spinnfiske
Spinnfiske är annan populär och mångsidig teknik som passar för alla typer av sportfiskare, från nybörjare till proffs.
En av fördelarna med spinnfiske är att det kan utföras från land, båt eller flytring, vilket ger dig möjlighet att utforska en mängd olika fiskeplatser.
Spinnfiske låter dig även täcka stora områden snabbt, vilket ökar dina chanser att hitta och locka gösen till hugg.
Som vi nämnt tidigare så finns det en mängd olika beten som kan användas för gösfiske, men jag själv tycker att jiggar brukar vara de mest effektiva för att locka gösen till att hugga.
Gösmete
Gösmete är en annan fiskemetod som bygger på att man använder betesfiskar som mört, löja och sarv för att locka gösen till hugg.
Dessa betesfiskar är attraktiva för gösen, vilket brukar leda till att man fångar gösens uppmärksamhet och framkallar ett eller flera hugg.
För att utföra gösmete behöver du:
- Ett spö som ger dig bra kontroll över mothugg och drillning.
- Ett flöte på 10-20 gram, gärna med hållare för lysstav om du fiskar under natten eller kvällen.
- Krok, antingen en trekrok eller en enkelkrok. De flesta fiskare föredrar en trekrok i storlek 2-6.
Betesfisken går att fästa på olika sätt på kroken, men genom betesfiskens rygg eller nos brukar vara de bästa alternativen.
En av fördelarna med gösmete är att det är en passiv fiskemetod som ger dig möjlighet att njuta av naturen och koppla av medan du väntar på att gösen ska hugga.
Trolling
Trolling är en mångsidig och effektiv fiskemetod som passar utmärkt för att fiska efter gös, som ger dig möjlighet att täcka stora vattenområden på kort tid.
När det gäller trolling efter gös är valet av bete och drag avgörande för framgång. Wobblers är de mest populära valet för gösfiske och trolling. Rapala har många riktigt bra gösbeten.
Hastigheten är en viktig faktor när det gäller trolling efter gös. Generellt sett rekommenderas en hastighet på mellan 1 och 1,5 knop, men det kan variera beroende på betet eller draget du använder.
I denna artikel har vi utforskat grundläggande tekniker och tips för att bli framgångsrik i gösfisket, såsom fiskeutrustning för gösfiske och olika fiskemetoder som vertikalfiske, spinnfiske, gösmete och trolling.
Men det är viktigt att komma ihåg att det finns vissa regler och riktlinjer för att bevara gösbeståndet. I Sverige finns det ett minimimått på 45 cm, vilket innebär att om du fångar en gös som är mindre än detta mått ska du alltid återutsätta gösen.