Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

fiska mört

Fiska mört - Bästa tipsen för att fånga betesfisk

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Att fiska efter stora rovfiskar som abborre och gädda börjar med att ha rätt bete, och då kan betesfisk som mört vara ett av fiskarens förstahandsval. Men hur får man tag på mört? Vilket bete ska man använda sig av, och vilka metoder funkar bäst?

I denna artikel kommer vi att utforska dessa frågor. Vi kommer att gå igenom allt du behöver veta om mörtfiske, från vilken utrustning du behöver för att fånga dem till vilka beten som fungerar bäst.

Vad behöver man för att fiska mört?

När det gäller utrustning är behoven för mörtfiske överraskande enkelt. Det enda du behöver är ett metspö eller ett spö och rulle, tillsammans med en krok, flöte och ett sänke.

För att däremot kunna kroka mörten kan det vara bra att välja en krok i liten storlek. Använder man en krok som är för stor, kan det bli svårare att kroka fisken, och man riskerar att missa många möjliga fångster.

En krokstorlek på 12-14 brukar fungera bra för mörtfiske. Dessutom är det bra med ett lätt flöte. Sikta på små flöten som väger mellan 1-4 gram.

Bete är också en viktig faktor i mörtfiske, och här finns det gott om alternativ att välja mellan. Några populära beten för mört är:

  • Majs
  • En bit bröd
  • Deg
  • Maggot eller mask

Dessa beten lockar ofta mörten, och du kan experimentera med olika varianter för att se vad som fungerar bäst i ditt specifika fiskevatten. Min uppfattning är dock att deg med lite vaniljsocker brukar fungera bäst.

Om du däremot vill fånga massvis med mört finns det också en specialanordning avsedd för mörtfiske, mörtstugan.

En mörtstuga kan vara otroligt effektiv för att fånga större kvantiteter av betesfisk. Den är en typ av fälla eller bur som man placerar i vattnet i några timmar upp till nån dag, och det kan ge ett nytt perspektiv på mörtfisket.

Fiska mört med mörtstuga

Att fiska mört med mörtstuga eller mjärde är en enkel och passiv metod som finns i olika varianter. Det finns mörtstugor som är paraplyformade och andra som har formen av en cylinder.

Du placerar helt enkelt ut en bur i vattnet och låter den ligga där i minst ett par dagar, och under denna tid kommer mörten att hitta in i stugan.

För att locka fisken behöver du något slags bete. Här är ett recept som fungerar bra och liknar klistrig havregrynsgröt:

  1. Blanda 6 dl havregryn och 8 dl vatten i en kastrull.
  2. Koka ihop blandningen tills den blir tjock och klisterliknande.
  3. Häll över gröten i en bunke.
  4. Tillsätt cirka 2 dl socker, 2 msk vaniljsocker, och en burk majs.
  5. Slingra till sist över lite sirap och blanda väl.

Placera sedan betet i stugan, och vänta på att fisken ska simma in. Metoden kräver sedan lite tålamod, men är ett effektivt sätt att samla betesfisk utan att behöva stå vid vattnet hela tiden.

Om du gillar att fiska med betesfisk men har en upptagen vardag, kan detta vara den perfekta metoden för dig.

Om du vill ha tips på en mörtstugor finns exempelvis Wiggler Mörtstuga Stor och Wiggler Paraplymjärde, beroende på vilken typ du föredrar (paraplymjärde eller cylinderformad mörtstuga). Jag upplever dock att Wiggler Mörtstuga Stor fungerar bäst.

Tips för att fiska mört

  • Använd rätt krokstorlek: Som vi tidigare nämnde, välj en mindre krok för att göra det enklare att kroka mörten. Gärna krokstorlek 12-14.
  • Tänk på platsen: Mörten trivs bäst i stillastående eller långsamt rinnande vatten med mycket vegetation. Försök hitta platser med dessa egenskaper för bästa resultat.
  • Var tålmodig med mörtstugan: Om du använder en mörtstuga, låt den ligga ute i minst ett par dagar. Ju längre den ligger i vattnet, desto fler mörtar kommer att hitta in i stugan.
  • Testa olika beten: Utöver det recept vi gav, experimentera gärna med olika typer av beten som bröd, maskar, eller andra fiskar. Mört är inte särskilt kräsen, så tveka inte att prova nya saker!
  • Använd rätt redskap: Om du planerar att använda mörten som betesfisk för större rovfisk senare, se till att du har redskap som kan hantera även dessa större fiskar senare.

Du kanske också gillar