Guide till torskfiske: Så fångar du din första torsk
Har du någonsin spenderat en hel dag på vattnet, kämpat på med ditt torskfiske, och ändå kommit hem utan en enda torsk? Du är inte ensam. Att bemästra torskfiske är lite av en konst som kan ta tid att lära sig, men belöningen är verkligen värd ansträngningen.
Torskfiske är en tradition som går tillbaka flera sekler, och det är ett fantastiskt havsfiske som kombinerar tålamod, skicklighet och ibland en smula tur. Att fiska torsk handlar inte bara om att kasta ut linan och vänta. Det är en teknisk process som bland annat kräver rätt utrustning, kunskap om torskens beteende.
Oavsett om du är nybörjare till torskfiske eller om du har lite erfarenhet men vill förbättra dina chanser att lyckas, är denna artikeln för dig. Låt oss dyka ner i den spännande och givande världen av torskfiske.
Fakta om torsken
Torsk är en fascinerande fisk som kan leva i upp till 40 år, även om det är rätt så sällsynt att hitta torskar i denna ålder i svenska vatten. De är också stora fiskar och det har fångats torskar med längder över 150 centimeter och vikter över 50 kilo, även om det är mycket ovanligt.
När det kommer till deras habitat uppehåller sig torsken på djup ner till 400 meter där den mestadels är en ensam jägare. Under lekperioden förekommer den i stora stim på betydligt grundare vatten på 10-100 meters djup.
Vad äter då torsken? Födan hos större torskar består främst av sill, skarpsill, lodda och mindre fiskar, men det händer också att den äter kräftdjur och musslor och andra bottenlevande ryggradslösa djur.
Grundläggande utrustning för torskfiske
När det kommer till torskfiske är val av rätt utrustning avgörande för din framgång. Fiske efter torsk kräver specifik utrustning som kan hantera djupet, strömmarna och torskens storlek.
En av de mest effektiva teknikerna för att fånga torsk är att använda en pilk med en upphängare. Pilken ska gärna ha en vikt på 200 till 400 gram för att nå djupen där torsken befinner sig och klara av strömmarna.
För att kunna hantera dessa tunga vikter behöver du därför också ett havsfiskespö som är byggt för att klara av tyngden och kraften under torskfisket. Dessa spön är ofta längre och starkare än genomsnittliga fiskespön för att klara av påfrestningarna av havsfisket.
Upphängaren är en annan viktig del av din utrustning. Det är ett extra bete som hängs upp ovanför pilken, vilket också kan ge en hel del torsk och annan bifångst. Upphängaren kan vara en gummimakk, en mindre jigg eller liknande.
Om ditt primära mål är att fånga stortorsk, är det mest effektiva betet en mindre sej som väger mellan 300 gram och ett kilo. Du kommer även att behöva ett tackel med två trekrokar, där den ena fästs i sejens mun och den andra längs sejens sida, vilket liknar hur man riggar för gäddmete.
Att välja rätt utrustning för torskfiske kan göra skillnaden mellan att komma hem tomhänt och att fylla din båt med fisk. Men det kanske allra viktigaste är att först hitta torsken, så hur hittar man torsken?
Hur man hittar Torsk
Faktum är att torsk kan hittas nästan överallt i havet, men det finns vissa platser där sannolikheten att hitta dem är betydligt större.
Torsken trivs ofta bra i områden med ojämn bottenstruktur, särskilt de med hård botten. Dessa kan inkludera platser som toppar, grund och djupkanter, vilket ofta finns en bit ut på öppet hav. Detta gör också att ett ekolod är väldigt viktigt att ha när du fiskar torsk.
Det behöver inte heller vara speciellt djupt för att hitta torsk. Det bästa djupet är ofta mellan 30 och 100 meter, vilket är inom räckhåll för de flesta sportfiskare. I dessa djup trivs torsk och man har en god chans att hitta dem.
Ett annat tips när du letar efter torsk är att hålla utkik efter småsej. Om du ser småsej i området ökar chansen att det också finns jagande torsk i närheten.
Tidvattenförändringar, eller ebb och flod, kan också påverka när och var du hittar torsken. Torsken följer nämligen ofta med tidvattensflödena för att flytta sig till och från födosöksområden.
Det är ofta när vattnet stiger (floden) som torskfisket är som bäst. Då följer många fiskar tidvattnet in mot kusten för att jaga bytesdjur som dras med det stigande vattnet. Om du vill fiska torsk kan det därför vara bra att kolla upp tidvattencykeln innan du ger dig ut.
Torskfiske under olika säsonger
Torskfiskets framgång kan variera beroende på säsongen, och det är viktigt att förstå hur dessa förändringar påverkar fiskens beteende.
Våren: Tidig vår är oftast en högperiod för torskfiske, eftersom torsken ofta går närmare kusten för att leka under denna tid. Det är också under denna tiden som man brukar fiska skrei (stor torsk) i Norge.
Sommaren: Under sommaren är stortorsken långt ute i havet, men det finns fortfarande mycket kusttorsk, alltså torsk som stannar kvar inne vid kusten som går att fånga.
Hösten: Höstens torskfiske brukar variera rätt så mycket. Vissa år kan det vara ganska bra efter kusttorsken, medan det under andra år kan vara svårare att hitta fisken.
Vintern: Vintern är en annan toppsäsong för torskfiske. Även under vintern, framförallt under Januari, brukar skreifisket sätta igång. Då samlas torsken i större grupper, vilket kan göra dem lättare att hitta.
Nu när du har fått en inblick i världen av torskfiske, med allt från torskens vanor, till utrustningen du behöver, och hur du kan hitta den i olika miljöer och under olika säsonger, är det dags för dig att börja fånga torsk.
Så ta med dig dina nyfunna kunskaper, din entusiasm och din nyfikenhet, och bege dig ut till din nästa, eller kanske första, fisketur efter torsk.