fiska med båt

Huggtabell och fiskekalender - Optimala fisketider för 2023

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin undrat när det är bäst att ge dig ut på fisketur för att öka chansen att fånga drömfisken? Oroa dig inte, för vi har lösningen åt dig! Att förstå och anpassa sig efter olika faktorer som påverkar fiskarnas beteende är nyckeln till att maximera dina chanser att få napp.

I denna artikel kommer vi att utforska hur du kan förutse fiskens beteende och planera dina fisketurer på bästa möjliga sätt, genom att ta hänsyn till inte bara huggtabeller och fiskekalendrar, utan även vädret, temperatur och tidpunkten på dygnet.

Vi kommer att gå igenom de faktorer som påverkar fiskarnas huggperioder, inklusive månfaser, väderförhållanden och tid på dygnet. Genom att kombinera denna kunskap med din egen erfarenhet och intuition kommer du att bli en mästare på att läsa av naturens tecken och fånga mer fisk, oavsett vad huggtabellerna säger.

Huggtabell och fiskekalender för 2023

Att använda en huggtabell, eller en så kallad fiskekalender, som sin guide för att planera sina fisketurer kan hjälpa dig att få ut det mesta av din tid vid vattnet.

Här följer några tips och råd om hur du kan använda huggtabellen och anpassa din utrustning och tekniker därefter.

I bilden nedan så ser du en fiskekalendern för 2023, där röda dagar är bra fiskedagar, blå dagar är mellanfiske och vita dagar är dåligt fiske.

huggtabell

Använda färgkodningen i huggtabellen

Huggtabellen använder en enkel färgkodning för att visa hur gynnsamt fisket är under olika dagar:

  • Röd färg: Bra fiskedag
  • Blå färg: Mellanfiske
  • Ingen färg: Dåligt fiske

För att planera en fisketur så börjar många med att titta på huggtabellen och välj ut de dagar som har röd färg. Dessa dagar kommer enligt månfasen att erbjuda de bästa förutsättningarna för att fånga fisk.

Om det inte är möjligt att fiska under röda dagar, så kan man istället välja dagar med blå färg, då fisket fortfarande kan vara givande, även om det inte är lika optimalt som under röda dagar.

Samtidigt bör man också vara medveten om att det också finns många andra faktorer som påverkar fisket, såsom väderförhållena, temperatur och tidpunkten på dagen, vilket vi går igenom mer nedan.

Faktorer som påverkar fisket

Att förstå de olika faktorerna som påverkar fiskens beteende och aktivitet är avgörande för att lyckas i fiskevärlden.

Månfaserna, väderförhållanden och temperaturer samt tidpunkten på dygnet har alla en betydande inverkan på när och var fiskarna är mest benägna att nappa.

Nedan tar vi en närmare titt på dessa olika faktorer vid fiske.

1. Månfasernas påverkan på fiskens aktivitet

Månen spelar en viktig roll i fiskarnas beteende och aktivitetsnivå. Många fiskarter påverkas av månens gravitationskraft, vilket i sin tur påverkar tidvatten, fiskarnas födoämnen och deras rörelser.

Generellt sett är det mest gynnsamma tiderna för fiske under nymåne och fullmåne. Under dessa perioder är gravitationskraften starkast, vilket leder till högre tidvatten och en ökad aktivitet bland fiskarnas föda.

Denna påverkan ser du framförallt i havet, där fiskarna blir mer aktiva och söker efter föda, vilket kan öka chansen för hugg. I sjöar brukar man däremot inte så en lika höga effekt.

2. Väder och temperatur

Väder och temperatur är ytterligare faktorer som påverkar fiskens aktivitet. Variationer i dessa förhållanden kan göra fiskarna mer eller mindre aktiva, beroende på deras art och preferenser.

Under soliga och varma dagar söker många fiskarter skydd i djupare och svalare vatten. Exempel på fiskarter som är mer aktiva under varmare förhållanden är abborre.

Molnigt och svalt väder kan vara fördelaktigt för fiske, eftersom fiskarna blir mer aktiva och söker föda närmare ytan. Detta gäller särskilt för arter som gädda.

3. Tid på dygnet

Fiskens aktivitet varierar under dygnet, och det är viktigt att anpassa sitt fiske efter dessa förändringar för att öka chansen att få napp.

Många fiskarter är som mest aktiva under gryning och skymning, då ljusnivån förändras och insekter och andra födoämnen är mer tillgängliga. Exempel på arter som är särskilt aktiva under dessa perioder som gös och öring.

Under dagtid söker många fiskarter skydd i djupare vatten eller bland vegetation, vilket kan göra dem svårare att fånga, kanske speciellt från land. Vissa arter som abborre brukar däremot var rätt så aktiva även även under dagtid.

Hur mycket kan man lita på huggtabellen?

Det råder blandade meningar om huruvida man ska lita på huggtabeller eller inte. Vissa fiskare anser att huggtabeller är en användbar guide för att förutse när fisket är som bäst, medan andra menar att de inte alls ger en korrekt bild av verkligheten.

Min personliga åsikt är att om det känns som bra fiskeväder, så är det värt att ge sig ut och prova på fiskelyckan, oavsett vad fiskekalendern säger.

Även om huggtabeller, som baseras på månfaserna, kan ha en viss påverkan på fiskeaktiviteten, så tycker jag att man mer bör titta på vädret, temperaturen och tidpunkten på dygnet.

Dessa faktorer skulle nämligen jag säga har en mer direkt och påtaglig effekt på fiskens aktivitetsnivå, jämfört med månfaserna.

Om du vill veta mer om bästa tiden att fiska, så kan du läsa mer i vår artikel om bästa fisketiderna där vi bland annat diskuterar fisket under olika årstider.


Du kanske också gillar