Hur fungerar ett ekolod? Det smarta fiskeverktyget
Är du redo att ta ditt fiske till nästa nivå? Förmodligen har du hört talas om något som kallas ekolod. Men kanske undrar du, vad är det egentligen och hur kan det hjälpa mig att bli en bättre fiskare?
Kort sagt, ett ekolod är ett verktyg som hjälper oss att se vad som finns under vattenytan. Genom att skicka ut ljudvågor och lyssna på ekot kan vi med ett ekolod hitta fisk, mäta vattendjupet och till och med se hur botten ser ut.
I den här artikeln kommer vi att lära oss mer om hur ett ekolod fungerar, hur vi använder oss av det när vi fiskar och hur man tolkar det man ser på skärmen.
Hur fungerar ett ekolod?
För att greppa hur ett ekolod fungerar behöver vi först förstå ljudvågorna. Här kan du tänka på när du ropar in i en dal och ditt eget eko studsar tillbaka. På samma sätt använder ekolodet ekon under vattnet.
Ekolodet sänder ut ljudvågor som återspeglas när de träffar något - kanske en fisk, eller sjöbotten. Det tar en viss tid för ljudvågorna att studsa tillbaka till ekolodet, och den tiden hjälper oss sedan att räkna ut hur långt borta det reflekterande objektet är.
Om ekot tar lång tid att nå tillbaka, är objektet långt ifrån oss. Om det kommer tillbaka snabbt, är objektet nära. På så sätt kan vi avgöra vattendjupet och hur långt ner det är till fiskar som är under båten.
Och hur vet vi då vad ekolodet "ser"? Det är här skärmen kommer in i bilden. Ljudvågorna som mottas av ekolodet omvandlas alltid till visuella bilder på en skärm. Ofta ser du dessa som linjer eller prickar i olika färger.
Starka ekon, som stora fiskar eller botten, visas i ljusa och starka färger, medan svagare ekon, som små fiskar eller vegetation, visas i mörkare färger. Denna information kan man därmed använda om man letar efter hårdbotten, vilket är platser där den största mängden fisk lever.
Om vi även tittar närmare på ekolodets inställningar, kan vi se att det finns olika frekvenser att välja mellan. Lågfrekventa ljudvågor (som 50 eller 80 kHz) ger oss en bredare bild, men med mindre detaljer. Detta är bra för djupt vatten eftersom ljudvågorna kan resa längre.
Högfrekventa ljudvågor (som 190 eller 200 kHz) ger oss en mer detaljerad, men smalare bild, vilket är bra när du fiskar på grunt vatten.
Nu när vi har en grundläggande förståelse för hur ekolod fungerar, är vi redo att utforska hur vi kan använda det för att bli mer framgångsrika med vårt fiske.
Men, det viktigaste att minnas när man använder ett ekolod, är att kunna tolka det som visas på skärmen - mer om detta kommer vi att titta på lite senare.
Användning av ekolod inom fiske
För fiskare, kan rätt ekolod vara skillnaden mellan en lyckad och en frustrerande fisketur. Genom att avslöja var fisken befinner sig, hjälper ett ekolod oss att optimera fisketiden, oavsett om du kör båt eller fiskar från land.
Innan ekolodet blev vanligt, var man tvungen att förlita sig på lokalkännedom, intuition och ibland rentav gissningar. Med ekolodet har dock detta förändrats dramatiskt.
Det finns flera olika typer av ekolod som var och en har sina egna unika fördelar. Låt oss ta en titt på några av de mest populära:
- Humminbird HELIX 5: Ett båtbaserat ekolod med högupplöst 5-tums färgskärm, som ger detaljerade bilder av vattenkolumnen och bottenstrukturen.
- Garmin Striker: Detta ekolod är kompakt men kraftfullt, med en tydlig skärm och intuitiv användning. Perfekt för mindre båtar och kajaker.
- Lowrance HOOK2 5 SplitShot: Lowrance är kända för sina kraftfulla ekolod och denna modell är inget undantag. SplitShot-modellen inkluderar både DownScan och bredbandig sonar.
- Raymarine Dragonfly Pro: Ett högpresterande ekolod med både CHIRP traditionell sonar och CHIRP DownVision. Dessutom möjliggör det trådlös delning av data till din smartphone.
- Simrad GO7 XSE: Detta är ett ekolod med en 7-tums färgskärm och inbyggd GPS. Den har också en inbyggd Wi-Fi-anslutning, vilket gör det möjligt att dela data med andra enheter.
- Deeper Smart Sonar: Detta är en bärbar, trådlös enhet som skickar detaljerad information om vattendjup och bottenstruktur direkt till din smartphone eller surfplatta. Idealisk för fiskare på land, kajakfiskare eller de som fiskar i mindre vatten.
Med dessa ekolod kan du snabbt och effektivt hitta var fisken befinner sig, hur djupt vattnet är, och vad bottenstrukturen ser ut. Du kan också upptäcka var betesfiskarna samlas, vilket hjälper dig att avgöra var de produktiva platserna finns.
Tips för att läsa av ett ekolod och hitta fisk
Att kunna tolka ditt ekolod rätt kan verkligen lyfta ditt fiske till nästa nivå. Här kommer några grundläggande tips för att du ska kunna hitta fisken lättare:
- Läs av fisken: Fisk kan se ut på olika sätt på ekolodet, beroende på vilken typ du använder. Oftast ser du fisk som små prickar, linjer eller till och med som halvmånar. Större fisk ger större utslag och en klunga av prickar kan vara ett tecken på att det är ett stim med fisk där.
- Identifiera vad som finns under ytan: Ekolodet visar mer än bara fisk. Du kan se bottenstrukturen, som ofta framstår som en solid linje på skärmen. Färgen eller intensiteten på denna linje kan ge ledtrådar om bottenmaterialet - ljusare för hårda ytor som sten och mörkare för mjukare ytor som lera. Vegetation framstår oftast som vertikala linjer eller kolonner. Detta är bra att veta eftersom vissa fiskarter gillar att gömma sig i vattenväxter.
- Förstå vattenförhållandena: Ekolodet kan också visa var vattentemperaturen ändras snabbt, ett fenomen som kallas termoklin. Fisk gillar att hänga kring termoklinen, så att se detta på ditt ekolod kan hjälpa dig att lokalisera fisken.
- Anpassa dig efter förhållanden: Kom ihåg att vattentypen kan påverka vad du ser på ekolodet. I klart vatten kan ljudvågorna från ekolodet ge en tydligare bild. Medan om vattnet är grumligt, kan det leda till ytstörning, vilket gör det svårare för ekolodet att läsa av signalerna korrekt. Däremot kan fortfarande se viktig information som vattendjup och bottenstruktur, men det kan vara svårare att läsa av.
Förstå dessa grunder kan hjälpa dig att tolka ditt ekolod och hitta fisken mycket lättare. Med lite övning kommer du snart att bli en mästare på att läsa ditt ekolod och din fiskelycka kommer definitivt att förbättras!
Vanliga frågor om ekolod
Varför visas fiskar som bågar på ekolodet?
Fiskar visas som bågar på ett ekolod eftersom ekolodet registrerar fiskens rörelse genom dess ljudkon. När fisken närmar sig ekolodet, blir strecket större och när den rör sig bort, blir det mindre, vilket bildar en båge på skärmen.
Om en fisken istället skulle visas som ett rakt streck indikerar detta att fiskens position är konstant i förhållande till ekolodet, vilket oftast sker när både båten och fisken står stilla.
Hur kan jag se bottenstrukturen på ekolodet?
Bottenstrukturen visas oftast som en solid linje på ekolodet. Färgen eller intensiteten på denna linje kan ge en indikation på vad botten består av. Ljusare linjer kan indikera hårdare bottenmaterial, som sten, medan mörkare linjer kan indikera mjukare bottenmaterial, som lera eller sand.
Hur ser man gräs på ekolodet?
På ett ekolod visas ofta undervattensgräs som tätt, tunna linjer eller prickar som sträcker sig uppåt från botten. Färgen på dessa linjer eller prickar kan variera beroende på styrkan i ekot, med kraftigare eko som visar ljusare färger. Att tolka detta kan kräva lite övning, eftersom gräs kan se olika ut beroende på ekolodets inställningar och vattnets djup.
Vad kostar ett ekolod?
Generellt kan du hitta grundläggande ekolod för omkring 1000-2000 kr, medan mer avancerade modeller med högupplösta färgskärmar, GPS och andra avancerade funktioner kan kosta upp till 10 000 kr eller mer.
Hur kan jag se djupet på ekolodet?
De flesta ekolod visar vattendjupet någonstans på skärmen. Ofta är det angivet med siffror längs sidan av skärmen, som visar hur djupt ljudvågorna har trängt ned. Djupet kan också uppskattas genom att titta på var bottenstrukturen visas på skärmen.